22.7.14

Pääministeri Stubb keskusteli Ukrainan presidentti Poroshenkon kanssa

Stubbin aloitteesta käydyn keskustelun aiheena oli Ukrainan ajankohtainen tilanne. Stubb ja Poroshenko totesivat, että torstaina 17. heinäkuuta tapahtunut malesialaisen matkustajakoneen alasampuminen oli käännekohta Ukrainan kriisissä.

"Ukraina kriisin ratkaisemiseksi on välttämätöntä etsiä neuvotteluratkaisua. Venäjän on kannettava vastuunsa Itä-Ukrainan tilanteen nopeaksi rauhoittamiseksi, tästä olimme yhtä mieltä presidentti Poroshenkon kanssa. Suomi jatkaa vaikuttamistyötä kriisin ratkaisemiseksi niin EU-tasolla kuin kahdenvälisillä keskusteluillakin", Stubb toteaa.

 

22.7.14

Sisäministeri Räsänen: Sisäministeriö seuraa aktiivisesti ja pyrkii ehkäisemään konfliktialueille lähtemistä

Sisäministeriöllä ei ole tietoa, että Suomesta olisi lähtenyt palkkasotureiksi katsottavia taistelijoita Itä-Ukrainaan.

"Väkivaltaisen ekstremismin ja terrorismin torjunnassa kiinnitetään nyt erityistä huomiota konfliktialueille lähteviin tai lähtemistä suunnitteleviin", sisäministeri Päivi Räsänen toteaa.

Suomesta on aiemmin lähtenyt palkkasotureiksi katsottavia taistelijoita ainakin Balkanille 1990-luvulla ja myös Syyriaan konfliktin alkuvaiheissa.

 

22.7.14

Kesäkuussa 337 200 työtöntä työnhakijaa

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli kesäkuun lopussa yhteensä 337 200 työtöntä työnhakijaa. Se on 35 500 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä lisääntyi edellisestä kuusta 35 000:lla. Kasvu johtui kesäkaudelle ominaisesta oppilaitoksista valmistuneiden nuorten tulosta työmarkkinoille, sekä eräiden määräaikaisten työsuhteiden päättymisestä kesän ajaksi. Tiedot ilmenevät TEM:n Työllisyyskatsauksesta.

 

22.7.14

Syrjintälautakunta kielsi syrjinnän etnisen alkuperän perusteella pankkipalveluissa

Vähemmistövaltuutettu pyysi Syrjintälautakuntaa tutkimaan oliko A:ta syrjitty pankkipalveluissa ja asettamaan uhkasakon S-Pankki Oy:lle, koska pankki ei ollut hyväksynyt A:n virolaista passia henkilöllisyyden osoittamiseksi.

 

22.7.14

Ministeri Lenita Toivakka yleisten asioiden neuvostoon

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka osallistuu yleisten asioiden neuvostoon Brysselissä keskiviikkona 23. heinäkuuta. Kokouksen aiheita ovat Italian puheenjohtajuuskauden ohjelma, Eurooppa-neuvoston päätelmien täytäntöönpanon tehostaminen, Eurooppa 2020 -strategian väliarviointi ja Liettuan liittyminen euroalueeseen 1. tammikuuta 2015.

 

22.7.14

Huoviselle 1 000 päivää ministerinä

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen on ollut ministerinä 1000 päivää keskiviikkona 23. heinäkuuta. Huovinen aloitti ministerin uransa Vanhasen I hallituksessa liikenne- ja viestintäministerinä syyskuussa 2005. Hän tuli Kataisen hallitukseen peruspalveluministerin tehtävään toukokuussa 2013 ja jatkaa samassa tehtävässä kesäkuussa 2014 nimitetyssä Stubbin hallituksessa.

 

21.7.14

Ministeri Tuomioja Brysseliin 22.-23.7.2014 ulkoasiainneuvostoon sekä ministerikokouksiin EU:n itäisten kumppanien ja Kaakkois-Aasian maiden kanssa

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu 22. heinäkuuta Brysselissä. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Erkki Tuomioja. Ulkoasiainneuvoston aiheina ovat Ukrainan tilanne, Lähi-itä ja Irak. Ukrainan osalta esillä ovat mm. viimeaikaiset tapahtumat, pyrkimykset neuvotteluratkaisuun sekä EU:n toimet. Keskustelu Lähi-idän tilanteesta keskittyy ajankohtaiseen tilanteeseen erityisesti Gazassa sekä EU:n toimintaan rauhanprosessissa. Irakin osalta esillä on maan poliittinen ja turvallisuustilanne.

Ulkoasiainneuvoston jälkeen samana päivänä 22.7. Brysselissä järjestetään myös EU:n ja itäisten kumppanimaiden (Armenia, Azerbaidzhan, Georgia, Moldova, Valko-Venäjä ja Ukraina) ulkoministerien kokous.

Ministeri Tuomioja osallistuu keskiviikkona 23.7. EU:n ja kymmenestä Kaakkois-Aasian maasta koostuvan ASEAN:in väliseen ulkoministerikokouksen, jollaisia pidetään kahden vuoden välein.

 

21.7.14

Ministeri Viitanen: Suomalaisten liikuntajärjestöjen ja ulkomaalaisten peliyhtiöiden välinen yhteistyö selvitetään

Opetus- ja kulttuuriministeriössä seurataan huolestuneena keskustelua mahdollisesta rahapelilainsäädännön kiertämisestä.

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen on nimittänyt opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan vastuualueen johtaja Harri Syväsalmen selvittämään, mitä ulkomaalaisten peliyhtiöiden ja suomalaisten järjestöjen yhteistyö käytännössä on ja onko tässä yhteistyössä mahdollisuus kiertää suomalaista lainsäädäntöä. Selvityksen odotetaan valmistuvan syyskuun loppuun 2014 mennessä.

"Suomen rahapelijärjestelmä Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton toteuttamana toimii hyvin. Euroopan komissio on vuonna 2013 tunnustanut rahapeliyhtiöidemme vastuullisen ja tehokkaan toiminnan. Esimerkiksi Veikkaus tulouttaa vuosittain satoja miljoonia euroja suomalaiselle kulttuurille, liikunnalle, tieteelle ja nuorisotyölle. On tärkeää, että tätä järjestelmää ei murenneta varsinkaan sisältäpäin", painottaa ministeri Viitanen.